ciągi funkcyjne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

ciągi funkcyjne

Post autor: anetaaneta1 »

Niech \(f_{n } \left( x\right) =nx^{2}e^{-nx^{2}}\), \(x \in \left[ 0,1\right]\). Wykazać że ciąg funkcyjny \(f_{n } \left( x\right)\)jest zbieżny na przedziale \(\left[ 0,1\right]\), ale \(\int_{0}^{1} \lim_{n\to \infty } f_{n } \left( x\right)dx \neq \lim_{n\to \infty } \int_{0}^{1} f_{n } \left( x\right)dx\)

Z góry wielkie dzięki :)
ODPOWIEDZ