Potrzebuję rozwiązanie tego zadania. Bardzo proszę o pomoc.
Wyrażenia wymierne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
a) \(\frac{x^6 -7x^4}{x^3} = \frac{x^4(x^2-7)}{x^3}=x(x^2-7)\)
D: R-{0}
dla x=-1: -(1-7)=6
b) \(\frac{2x^2+4x^3+2x^2}{x^2+x^3}=\frac{4x^2+4x^3}{x^2+x^3}=\frac{4(x^2+x^3)}{x^2+x^3}= 4\)
D: R-{-1,0}
c) \(\frac{x^2-1}{(x+1)^2}=\frac{(x-1)(x+1)}{(x+1)^2}=\frac{x-1}{x+1}\)
D: R-{-1}
d) \(\frac{x^2-4}{x^2-4x+4}=\frac{(x-2)(x+2)}{(x-2)^2}=\frac{x+2}{x-2}\)
D: R-{2}
dla x=-1: \(\frac{-1+2}{-1-2}=-\frac{1}{3}\)
D: R-{0}
dla x=-1: -(1-7)=6
b) \(\frac{2x^2+4x^3+2x^2}{x^2+x^3}=\frac{4x^2+4x^3}{x^2+x^3}=\frac{4(x^2+x^3)}{x^2+x^3}= 4\)
D: R-{-1,0}
c) \(\frac{x^2-1}{(x+1)^2}=\frac{(x-1)(x+1)}{(x+1)^2}=\frac{x-1}{x+1}\)
D: R-{-1}
d) \(\frac{x^2-4}{x^2-4x+4}=\frac{(x-2)(x+2)}{(x-2)^2}=\frac{x+2}{x-2}\)
D: R-{2}
dla x=-1: \(\frac{-1+2}{-1-2}=-\frac{1}{3}\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
e) \(\frac{x^4-3x^3}{x^4-9x^2}=\frac{x^3(x-3)}{x^2(x^2-9)}=\frac{x(x-3)}{x^2-9}=\frac{x(x-3)}{(x-3)(x+3)}=\frac{x}{x+3}\)
D: R-{-3,0,3}
dla x=-1: \(\frac{-1}{-1+3}=-\frac{1}{2}\)
f) \(\frac{x^4-1}{x^4+2x^2+1}=\frac{(x^2+1)(x^2-1)}{(x^2+1)^2}=\frac{x^2-1}{x^2+1}\)
D: R
dla x=-1: \(\frac{1-1}{1+1}=\frac{0}{2}=0\)
g) \(\frac{-x^2+x^6}{x^4-2x^3+x^2}=\frac{x^2(x^4-1)}{x^2(x^2-2x+1)}=\frac{x^4-1}{x^2-2x+1}=\frac{(x^2-1)(x^2+1)}{(x-1)^2}=\frac{(x-1)(x+1)(x^2+1)}{(x-1)^2}=\frac{(x+1)(x^2+1)}{x-1}\)
D: R-{0,1}
dla x=-1: \(\frac{0}{-2}=0\)
h) \(\frac{2x^2+12x+18}{x^2+5x+6}=\frac{2(x^2+6x+9)}{x^2+5x+6}=\frac{2(x+3)^2}{(x+3)(x+2)}=\frac{2(x+3)}{x+2}\)
D: R-{-3,-2}
dla x=-1: \(\frac{4}{1}=4\)
proszę bardzo
D: R-{-3,0,3}
dla x=-1: \(\frac{-1}{-1+3}=-\frac{1}{2}\)
f) \(\frac{x^4-1}{x^4+2x^2+1}=\frac{(x^2+1)(x^2-1)}{(x^2+1)^2}=\frac{x^2-1}{x^2+1}\)
D: R
dla x=-1: \(\frac{1-1}{1+1}=\frac{0}{2}=0\)
g) \(\frac{-x^2+x^6}{x^4-2x^3+x^2}=\frac{x^2(x^4-1)}{x^2(x^2-2x+1)}=\frac{x^4-1}{x^2-2x+1}=\frac{(x^2-1)(x^2+1)}{(x-1)^2}=\frac{(x-1)(x+1)(x^2+1)}{(x-1)^2}=\frac{(x+1)(x^2+1)}{x-1}\)
D: R-{0,1}
dla x=-1: \(\frac{0}{-2}=0\)
h) \(\frac{2x^2+12x+18}{x^2+5x+6}=\frac{2(x^2+6x+9)}{x^2+5x+6}=\frac{2(x+3)^2}{(x+3)(x+2)}=\frac{2(x+3)}{x+2}\)
D: R-{-3,-2}
dla x=-1: \(\frac{4}{1}=4\)
proszę bardzo
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 01 sie 2009, 16:30