problem z granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

problem z granica

Post autor: rayman »

\(\lim_{n\rightarrow\infty}\sqrt{n^2+n}-n=\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{n}{\sqrt{n^2+n}+n}=\)??
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: problem z granica

Post autor: radagast »

rayman pisze:\(\lim_{n\rightarrow\infty}\sqrt{n^2+n}-n=\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{n}{\sqrt{n^2+n}+n}=\)??
\(\lim_{n\rightarrow\infty}\frac{n}{\sqrt{n^2+n}+n}= \lim_{n\rightarrow\infty}\frac{1}{\sqrt{1+ \frac{1}{n} }+1}= \frac{1}{2}\)
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Post autor: rayman »

no oczywiscie, ze tak:) dziekuje
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\lim_{n\to + \infty }\ \frac{ ( \sqrt{n^2+n}-n)( \sqrt{n^2+n} +n) }{ \sqrt{n^2+n}+n }\ =\ \lim_{n\to+ \infty }\ \frac{n}{n( \sqrt{1+ \frac{1}{n} }+1 )} \ =\ \frac{1}{2}\)
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Re:

Post autor: rayman »

jola pisze:\(\lim_{n\to + \infty }\ \frac{ ( \sqrt{n^2+n}-n)( \sqrt{n^2+n} +n) }{ \sqrt{n^2+n}+n }\ =\ \lim_{n\to+ \infty }\ \frac{n}{n( \sqrt{1+ \frac{1}{n} }+1 )} \ =\ \frac{1}{2}\)
tez tak wlasnie robilem ale pomieszalem w znakach i mi nie wychodzilo:)
dzieki
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
ODPOWIEDZ