zbieżność szeregu - granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

zbieżność szeregu - granica

Post autor: 17inferno »

Badając zbieżność odpowiedniego szeregu wyznacz granice:

a) \(\lim_{n\to \infty } \frac{n^{n}}{n!}\)

jakie kryterium zastosować ?
hiohiohio55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 08 paź 2011, 19:25
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: hiohiohio55 »

najprościej z d'Alemberta
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: zbieżność szeregu - granica

Post autor: 17inferno »

po skorzystaniu z tego kryterium mam:

\(\lim_{n\to \infty } \frac{1}{n^{n}}\) i co dalej ??
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zbieżność szeregu - granica

Post autor: radagast »

17inferno pisze:Badając zbieżność odpowiedniego szeregu wyznacz granice:

a) \(\lim_{n\to \infty } \frac{n^{n}}{n!}\)

jakie kryterium zastosować ?
To nie szereg tylko ciąg i on jest rozbieżny do nieskończoności
17inferno
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 11 paź 2009, 19:06
Podziękowania: 31 razy

Re: zbieżność szeregu - granica

Post autor: 17inferno »

to więc autor zadania źle sformułował pytanie ? :P :P
hiohiohio55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 08 paź 2011, 19:25
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: hiohiohio55 »

autor to mógł potraktować też jako \(\sum_{n=1}^{ \infty } {\frac{n^{n}}{n!}\) granica tego ciagu to nieskończonośc więc szereg nie spełnia warunku koniecznego zatem jest rozbieżny
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

17inferno pisze:to więc autor zadania źle sformułował pytanie ? :P :P

Moja uwaga była raczej skierowana do hiohiohio (błędnie zacytowałam - stąd nieporozumienie). Autor nie kazał badać zbieżności szeregu (a jeżeli to tylko pośrednio) tylko obliczyć granicę. Dlaczego tak dziwnie ?
ODPOWIEDZ