Granica symbol nieoznaczony

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hiohiohio55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 08 paź 2011, 19:25
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Granica symbol nieoznaczony

Post autor: hiohiohio55 »

Oblicz granicę
\(\lim_{x\to 1} \frac{1- \sqrt[3]{x} }{1- \sqrt[5]{x} }\). Spróbowałem rozpisać licznik jako wzór skróconego mnożenia z \(\sqrt[5]{x}\) ale nie wychodzi, a odp to \(\frac{5}{3}\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: Granica symbol nieoznaczony

Post autor: patryk00714 »

De l'Hospital:

\(\lim_{x\to 1} \frac{1- \sqrt[3]{x} }{1- \sqrt[5]{x} } = [\frac{0}{0} ]=H= \lim_{x\to1 } \frac{(1- \sqrt[3]{x})' }{(1- \sqrt[5]{x})' }=\lim_{x\rightarrow 1}\frac{-\frac{1}{3}x^{\frac{-4}{3}}}{-\frac{1}{5}x^{\frac{-6}{5}}}=\lim_{x\rightarrow 1}\frac{5}{3}=\frac{5}{3}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
hiohiohio55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 08 paź 2011, 19:25
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: hiohiohio55 »

Na zajęciach tego jeszcze nie przerabiałem, a można to zrobić z jakiegoś wzoru skróconego mnożenia
hiohiohio55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 08 paź 2011, 19:25
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: hiohiohio55 »

można to ze wzoru skroconego mnożenia?
ODPOWIEDZ