ciągi funkcyjne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

ciągi funkcyjne

Post autor: anetaaneta1 »

Zbadać zbieżność jednostajną następujących ciągów funkcyjnych na podanych zbiorach
a) \(f _{n} \left( x\right) = \frac{x^{n}}{1+x^{n}}\)na przedziałach \(\left[ 0,1+E\right]\) oraz \(\left[1+E, \infty \right]\)
b)\(f _{n} \left( x\right) = \frac{\sin nx}{n}\) na przedziale \(R\)

Proszę o w miarę możliwości bardzo dokładne wytłumaczenie co skąd się wzięło.
Z góry wielkie dzięki :)
ODPOWIEDZ