logarytm
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: logarytm
Wzór \(a^{\log_a b}=b\)
\(\frac{9^{log_3 n}}{4^{log_2 n}}=\frac{(3^2)^{log_3 n}}{(2^2)^{log_2 n}} =\frac{3^{\log_3 n^2}}{2^{\log_2 n^2}} = \frac{n^2}{n^2}=1\)
\(\frac{9^{log_3 n}}{4^{log_2 n}}=\frac{(3^2)^{log_3 n}}{(2^2)^{log_2 n}} =\frac{3^{\log_3 n^2}}{2^{\log_2 n^2}} = \frac{n^2}{n^2}=1\)