Granica ciagu z pierwiastkami

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Granica ciagu z pierwiastkami

Post autor: patrycjaa_93 »

Oblicz granicę
\(\lim_{x\to16 } \frac{ \sqrt{x \sqrt{x} }-8 }{ \sqrt[4]{x} -2}\) Mnozyłam przez sprzeżenie licznika i mianownika ale to nic nie dało
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

De l'Hospital?
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: patrycjaa_93 »

nie miałam tego jeszcze, można to jakoś inaczej
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: Granica ciagu z pierwiastkami

Post autor: patryk00714 »

bez de l'hospitala może być ciężko, aczkolwiek spróbuje :D pewnie coś się skróci :d
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Re: Granica ciagu z pierwiastkami

Post autor: patryk00714 »

mam pomysł. Zapisz licznik i mianownik w postaci wzoru skróconego mnożenia \((a-b)(a+b)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica ciagu z pierwiastkami

Post autor: radagast »

patryk00714 pisze:mam pomysł. Zapisz licznik i mianownik w postaci wzoru skróconego mnożenia \((a-b)(a+b)\)
ten wzór nie zadziała ale ten \(a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)\) zadziała:

\(\lim_{x\to16 } \frac{ \sqrt{x \sqrt{x} }-8 }{ \sqrt[4]{x} -2}= \lim_{x\to16 } \frac{\sqrt[4]{x^3} -8 }{ \sqrt[4]{x} -2}=\lim_{x\to16 } \frac{ \left( \sqrt[4]{x} -2 \right)\left( \sqrt[4]{x^2} +2 \sqrt[4]{x} +4 \right) }{ \sqrt[4]{x} -2} =\lim_{x\to16 } \sqrt[4]{x^2} +2 \sqrt[4]{x} +4=4+4+4=12\)
patrycjaa_93
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 28 kwie 2011, 18:55
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: patrycjaa_93 »

ale to nie jest prawdziwa równość \(\sqrt{x \sqrt{x} } \neq \sqrt[4]{x^2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Masz racje. Ale to pomyłka w przepisywaniu. Poprawiłam juz. Dalej jest i było ok :D
\(\sqrt{x \sqrt{x} }= \sqrt[4]{x^3}\)
ODPOWIEDZ