Obwody prądu stałego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Demooon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 sty 2012, 13:26
Płeć:

Obwody prądu stałego

Post autor: Demooon »

Witam. Mam problem z zadaniem, mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć ?

4 kawałki drutu miedzianego o jednakowych długościach l=40cm, ale o różnych polach przekroju poprzecznego odpowiednio
s1=1,8mm2
s2=3,6mm2
s3=5,4mm2
s4=7,2mm2
połączono równolegle i dołączono do żródła napięcia stałego U=1,5mV. Jakie natężenie mają prądy płynące na poszczególnych kawałkach drutu? opór właściwy miedzi = 1,8*10^-6
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Są połączone równolegle, więc na każdym jest to samo napięcie

\(I_n=\frac{U}{R_n}=\frac{U}{\rho \frac{l}{S_n}}=\frac{U}{\rho l}S_n\)
Demooon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 sty 2012, 13:26
Płeć:

Post autor: Demooon »

tak, doszedłem do tego, więc chyba mam gdzieś błąd w obliczeniach
s1=0,0000018m2
u=0,0015V
l=0,4m
powinno wyjsc 9,75
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\frac{1,5\ mV\cdot 1,8\ mm^2}{1,8\cdot 10^{-8}\ \Omega m\cdot 400\ mm}=0,375\ A\)
Ostatnio zmieniony 08 sty 2012, 22:55 przez octahedron, łącznie zmieniany 1 raz.
Demooon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 sty 2012, 13:26
Płeć:

Re: Obwody prądu stałego

Post autor: Demooon »

opór właściwy w milimetrach ?
przeciez jednostka to om*m
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Jednostka może być różna, ale ja tam zgubiłem jedno zero, teraz jest dobrze.
ODPOWIEDZ