Prawdopodobieństwo związane z gęstością

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cherryvis3
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo związane z gęstością

Post autor: cherryvis3 »

Niech X ma rozkład o gęstości:
\(\left\{\begin{array}{l} \frac{1}{2}\ \ \ \ x \in \left[-1,0 \right) \\x \ \ \ \ x \in \left[0,1 \right] \\0 \ \ \ \ \ \ \notin \left[-1,1 \right] \end{array}\)
Obliczyć prawdopodobieństwo, że \(|X- \frac{1}{8}|< \frac{5}{8} \ \ \ \ \ \ lub \ \ \ \ \ \ |X-1|< \frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ