Pierwiastki liczb zespolonych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aropallek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 sty 2012, 12:17

Pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: aropallek »

Witam
Potrzebuje pomocy z zadaniem.
http://www66.zippyshare.com/v/55369940/file.html
Z góry dzięki za pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\sqrt{4-4 \sqrt{3}i } =2 \sqrt{2} \sqrt{ \frac{1}{2} - \frac{\sqrt{3}}{2} i }= 2 \sqrt{2} \sqrt{cos{ \left( -\frac{ \pi }{3} \right) } + i sin{ \left( -\frac{ \pi }{3} \right) }}=\)... i dalej juz łatwo (dasz radę?)
aropallek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 sty 2012, 12:17

Re: Pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: aropallek »

nie bardzo. ogólnie orłem nie jestem :mrgreen: wolałbym abyś rozpisał całe
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(2 \sqrt{2} \sqrt{cos{ \left( -\frac{ \pi }{3} \right) } + i sin{ \left( -\frac{ \pi }{3} \right) }}= 2 \sqrt2 \sqrt{cos{ \left( \frac{ \pi }{3} \right) } - i sin{ \left( \frac{ \pi }{3} \right) }} = 2 \sqrt2 \sqrt{{ \frac{ \sqrt3 }{2} } - \frac{1}{2} i }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

alexx17 pisze:\(2 \sqrt{2} \sqrt{cos{ \left( -\frac{ \pi }{3} \right) } + i sin{ \left( -\frac{ \pi }{3} \right) }}= 2 \sqrt2 \sqrt{cos{ \left( \frac{ \pi }{3} \right) } - i sin{ \left( \frac{ \pi }{3} \right) }} = 2 \sqrt2 \sqrt{{ \frac{ \sqrt3 }{2} } - \frac{1}{2} i }\)
Oj nie , to chyba nie za dobrze jest... potem poprawię , teraz nie mam czasu :(
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Pomyliłem kolejność.
\(2 \sqrt{2} \sqrt{cos{ \left( -\frac{ \pi }{3} \right) } + i sin{ \left( -\frac{ \pi }{3} \right) }}= 2 \sqrt2 \sqrt{cos{ \left( \frac{ \pi }{3} \right) } - i sin{ \left( \frac{ \pi }{3} \right) }} = 2 \sqrt2 \sqrt{{ \frac{1}{2} -\frac{ \sqrt3 }{2} }i }= 2 \sqrt{ 2( \frac{1}{2} -\frac{ \sqrt3 }{2}i) }= 2 \sqrt{ 1 - \sqrt3 i }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No nie, Alexx, nie oto chodzi. Ty doszedłeś do punktu wyjścia ,a tu trzeba pierwiastki policzyć. Są dwa, kombinuj dalej :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Pierwiastki są dwa. O ile się nie pomyliłam to są to : \(- \sqrt{6}+i \sqrt{2}\) oraz \(\sqrt{6}-i \sqrt{2}\).
Wykorzystać należy wzór Moivre'a i okresowość sinusa i cosinusa. No i porachować, tak żeby się nie pomylić :D
aropallek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 sty 2012, 12:17

Re: Pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: aropallek »

ok oblczylem już wszytko i zgadza mi się z wynikiem radagast. Jednak nie wiem jak to narysować. Czy ktoś może wrzucić gotowy szkic?
ODPOWIEDZ