Całka oznaczona

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
schatz92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 07 sty 2011, 18:55
Lokalizacja: Włocławek/Gdańsk
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Całka oznaczona

Post autor: schatz92 »

Witam. Ostatnio na wykładzie z analizy wykładowca podał taką oto całkę do obliczenia.
\(\int_{-1}^{1}(2x^{5}+ \sqrt{x}) dx\)
Umiem ją rozwiązać do pewnego momentu czyli:
\(\int_{-1}^{1}(2x^{5}+ \sqrt{x}) dx = 2 \int_{-1}^{1}x^5dx + \int_{-1}^{1}x^{ \frac{1}{2} }dx = 2 \cdot \frac{x^6}{6} \left |^{1}_{-1} + \int_{-1}^{1}x^{ \frac{1}{2} }dx\)
I tutaj pojawia się problem, bo wykładowca powiedział, że ta całka \(\int_{-1}^{1}x^{ \frac{1}{2} }dx\) nie istnieje. Moje pytanie jest takie, dlaczego ta całka nie istnieje? I jaki w takim razie jest wynik końcowy tej oto całki?
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Ponieważ nie istnieje pierwiastek parzystego stopnia z liczby ujemnej.

Jest rozwiązanie całki, ale w zespolonych, interesuje Cię coś takiego?
schatz92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 07 sty 2011, 18:55
Lokalizacja: Włocławek/Gdańsk
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: schatz92 »

nie, na razie nie interesują mnie liczby zespolone. ;)
dziękuję za wytłumaczenie. ;]
ODPOWIEDZ