liczby zespolone - wierzchołki kwadratu

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

liczby zespolone - wierzchołki kwadratu

Post autor: MrVonzky »

Mamy załóżmy dwa kolejne wierzchołki kwadratu np. \(z_1=2+15i\) i \(z_2=-4+3i\). Jak obliczyc kolejne?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(u_1=z_2-z_1=-6-12i\)

i mamy jeden bok, teraz obracamy go o \(90^o\):

\(u_2=iu_1=12-6i\)

i dodajemy do drugiego wierzchołka:

\(z_3=z_2+u_2=8-3i\)

i ponownie:

\(u_3=iu_2=6+12i
z_4=z_3+u_3=14+9i\)


można też obracać w drugą stronę, wtedy mnożymy przez \(-i\), dostaniemy drugi kwadrat
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: liczby zespolone - wierzchołki kwadratu

Post autor: MrVonzky »

dzięki... a nie można zamiast \(z_2-z_1\) zrobić \(z_1-z_2\)? Bo rozumiem, że to jest działanie na współrzędne odcinka czy na co? I czy moge dodać do któregokolwiek punktu? I jeszce jedno, jak policzyć długość odcinka? Tak jak w R?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Liczbę zespoloną można traktować jako wektor. Liczymy wektor o jaki jest przesunięty drugi wierzchołek względem pierwszego, teraz wektor obracamy o kąt prosty, przesuwamy drugi wierzchołek i dostajemy trzeci itd. Tak samo byłyby dla liczb rzeczywistych. Długość tego wektora też liczy się tak samo.
ODPOWIEDZ