Całka metoda podstawienia

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mbw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 286
Rejestracja: 17 mar 2011, 00:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Całka metoda podstawienia

Post autor: mbw »

\(\int xe^{x^2-5} dx\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x^2-5=t\\
x^2=t+5\\
2xdx=dt\\
x dx=\frac{1}{2}dt\)

\(\int_{}^{} xe^{x^2-5}dx= \int_{}^{} \frac{1}{2}e^t dt= \frac{1}{2}e^t= \frac{1}{2}e^{x^2-5}+C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ