rownianie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Audreykowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 31 gru 2011, 13:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

rownianie

Post autor: Audreykowa »

Rozwiązać równanie:
\(4^{ \sqrt{x-2}}+4*2^{ \sqrt{x-2}}=12\)
Odpowiedź:
\(x=3\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: rownianie

Post autor: marcin77 »

\(4^{ \sqrt{x-2}}+4 \cdot 2^{ \sqrt{x-2}}=12
1^{ \sqrt{x-2}}+2^{ \sqrt{x-2}}=3
1+2^{ \sqrt{x-2}}=3
2^{ \sqrt{x-2}}=2^1
x-2>0 \to x>2
\sqrt{x-2}=1
x-2=1
x=3\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: rownianie

Post autor: anka »

\(4^{ \sqrt{x-2}}:4 \neq 1^{ \sqrt{x-2}}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ