Model Przeliczalny- Rzut kostką i Monetą

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rubens17
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2011, 18:17
Płeć:

Model Przeliczalny- Rzut kostką i Monetą

Post autor: rubens17 »

Co jest bardziej prawdopodobne, wyrzucenie szóstki przed 4 rzutami w pojedynczym rzucie kostką, czy wyrzucenie 3 orłów przed 6 rzutem w rzucie trzema monetami.

Dla kostki mam:
\(P(A)= \frac{5}{6}*\frac{5}{6}*\frac{1}{6}\)

Dla Orła:
\(P(B)=1-(\frac{7}{6}) ^{5}\)
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

wyrzucenie szóstki przed 4 rzutami w pojedynczym rzucie kostką,
To aż nie wiem czy nie Schemat Bernoulliego tutaj :D .
http://matematyka.pisz.pl/strona/1025.html
1. n = 3
k = 1
p = \(\ \frac { 1 } { 6 } \\)
q - wiadomo, tyle co na stonce.
\(P = 3* \ ( \frac { 1 } { 6 } )^2 * \ ( \frac { 5 } { 6 } \ )^{3-1}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 20:56 przez KamilWit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

2. n = 6
k = 3
\(p = \ \frac { 1 } {2 } \\)
\(q = \ \frac { 1 } { 2 } \\)
\(P = {6 \choose 3 } * \ ( \frac { 1 } { 2 })^3 * \ ( \frac { 1 } { 2 })^3\)
ODPOWIEDZ