\(\lim_{x\to0 } cos{ \frac{1}{x} }\)
Odp. nie istnieje.
nei wiem jak to udowodnic
sprawdzić istnienie następującej granicy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Z definicji Heinego:
\(x_n=\frac{1}{2n\pi}
x'_n=\frac{1}{(2n+1)\pi}
\lim_{n\to\infty}x_n=\lim_{n\to\infty}x'_n=0
\lim_{n\to\infty}\cos\frac{1}{x_n}=\lim_{n\to\infty}\cos(2n\pi)=\lim_{n\to\infty}1=1
\lim_{n\to\infty}\cos\frac{1}{x'_n}=\lim_{n\to\infty}\cos((2n+1)\pi)=\lim_{n\to\infty}-1=-1\)
Skoro granice są różne, to granica funkcji nie istnieje
\(x_n=\frac{1}{2n\pi}
x'_n=\frac{1}{(2n+1)\pi}
\lim_{n\to\infty}x_n=\lim_{n\to\infty}x'_n=0
\lim_{n\to\infty}\cos\frac{1}{x_n}=\lim_{n\to\infty}\cos(2n\pi)=\lim_{n\to\infty}1=1
\lim_{n\to\infty}\cos\frac{1}{x'_n}=\lim_{n\to\infty}\cos((2n+1)\pi)=\lim_{n\to\infty}-1=-1\)
Skoro granice są różne, to granica funkcji nie istnieje
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
Taki dobór ciągów argumentów ładnie pokazuje,że istnieją ciągi argumentów zbieżne do x=0,a odpowiadające
im ciągi wartości funkcji nie zmierzają do tej samej granicy.
To dowodzi,że podana funkcja nie ma granicy w nieskończoności.
Przeczytaj definicję granicy wg.Heinego.
im ciągi wartości funkcji nie zmierzają do tej samej granicy.
To dowodzi,że podana funkcja nie ma granicy w nieskończoności.
Przeczytaj definicję granicy wg.Heinego.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.