Zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Zbieżność szeregu

Post autor: martaaa7 »

Zbadaj zbieznośc szeregu
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n^{n+1}} }\) Szereg ten jest rozbieżny ale nie wiem jak to pokazać
Z kryterium Cauchy'ego i d'Alemberta wychodzi jeden a z poównawczego mi nie wychodzi
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(\sum_{n=1}^{ \infty } { \frac{1}{n} } =\sum_{n=1}^{ \infty } { \frac{1}{n} } \cdot 1 \le \sum_{n=1}^{ \infty } { \frac{1}{n} } \cdot { \frac{1}{\sqrt[n]{n}} } =\sum_{n=1}^{ \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n^n} } \cdot { \frac{1}{\sqrt[n]{n}} } = \sum_{n=1}^{ \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n^n \cdot n} }= \sum_{n=1}^{ \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n^{n+1}} }\)

rozbieżny
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 13:15 przez alexx17, łącznie zmieniany 1 raz.
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: martaaa7 »

a możesz napisać z czego skorzystałeś?
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(\lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{n}=1\), reszta to kryterium porównawcze.
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: martaaa7 »

ale wydaję mi się że nierównośc jest zła dla kryterium porównawczego an>bn i bn rozbieżny to an rozbieżny
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Pokazywało mi w dobrą stronę, ale to wina mojej przeglądarki. Już poprawiłem.
ODPOWIEDZ