estymacja przedziałowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

estymacja przedziałowa

Post autor: xxmarcia17xx »

Zbadaj, ile obserwacji powinna liczyć próba, aby na jej podstawie można było oszacować średni czas wykonywania przez robotnika pewnej czynności z maksymalnym dopuszczalnym błędem 20 sek. Wiadomo, że czas wykonywania tej czynności jest zmienną losową o N(m,50). Przyjmij współczynnik ufności 0,95.

n=???
sigma=50
1-alfa=0,95
alfa=0,05
u_alfa=1,9599
d=20

podstawiam do wzoru

\(d= \frac{u_alfa *sigma}{ \sqrt{n} }\)

wychodzi mi że n=2,21 a w odpowiedziach jest n=24

mam zły wzór czy źle coś liczę?
ODPOWIEDZ