znajdz stałe a i b

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

znajdz stałe a i b

Post autor: ewelka-6 »

Znajdź takie stałe a oraz b że

\(\lim_{x\to \infty } ( \frac{x^2+1}{x+1} -ax-b)=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to \infty } ( \frac{x^2+1}{x+1} -ax-b)=\lim_{x\to \infty } \left(\frac{x^2+1-(ax+b)(x+1)}{x+1} \right) =\lim_{x\to \infty } \left(\frac{(1-a)x^2-(a+b)x +1-b }{x+1} \right) =0 \Leftrightarrow
\left(a=1 \wedge b=-a \right) \Leftrightarrow \left(a=1 \wedge b=-1 \right)\)
ODPOWIEDZ