odległość cięciwy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

odległość cięciwy

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:


W kole poprowadzono cięciwę tworzącą ze średnicą kat 30\(^{0}\) . Cięciwa dzieli średnicę na dwa odcinki mające długość 10cm i 4 cm. Oblicz odległosć cięciwy od środka okręgu.

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

http://www.vpx.pl/zdjecie,skanowanie000152.html

w prostokątnym trójkącie AOB jest:\(\ \ \ \frac{d}{3}=\sin 30^\circ \ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ d=\frac{3}{2}\)
ODPOWIEDZ