granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
melon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 27 gru 2011, 23:10
Podziękowania: 204 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Płeć:

granica funkcji

Post autor: melon »

\(\lim_{x\to\ 0}\left(1+tg x \right) ^{ctg x}\)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Re: granica funkcji

Post autor: ewelawwy »

\(\lim_{x\to\ 0}\left(1+tg x \right) ^{ctg x}=\lim_{x\to\ 0}\left(1+\frac 1{ctg x} \right) ^{ctg x}=e\)
ODPOWIEDZ