Szereg rozbieżny

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Szereg rozbieżny

Post autor: martaaa7 »

Jak pokazać że szereg \(\frac{1}{nlogn}\) jest rozbieżny
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Logarytm dziesiętny, tak?
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: martaaa7 »

tak
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Kryterium o zagęszczaniu (kondensacyjne).
hiohiohio55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 08 paź 2011, 19:25
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: hiohiohio55 »

hmm pomyślę nasd tym trochę
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Spróbuj z kondensacyjnego. Powinno być dużo prościej.
martaaa7
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 16 paź 2011, 18:19
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: martaaa7 »

wolałabym z tego \(\frac{1}{nlogn} >log \frac{log(n+1)}{logn}\) bo nie mieliśmy tego kryterium
ODPOWIEDZ