a) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{n^4+1}\)
b) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{ln(n+1)}\)
c)\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(2^n+1)}{3^n+1)}\)
kryterium porownawcze zbadaj zbieznosc szeregow
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 76
- Rejestracja: 08 paź 2011, 19:25
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 76
- Rejestracja: 08 paź 2011, 19:25
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: kryterium porownawcze zbadaj zbieznosc szeregow
Czy dobrze zrobiłam ostatni przykład
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2^n+1}{3^n+1}\)
\(\frac{2^n+1}{3^n+1} \le 2 \cdot ( \frac{2}{3} )^2\)
\(6^n+3^n \le 2 \cdot 6^n-2 \cdot 2^n\)
\((\frac{1}{2})^n+2 \cdot ( \frac{1}{3} )^n \le 1\)
Jest zbieżny
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2^n+1}{3^n+1}\)
\(\frac{2^n+1}{3^n+1} \le 2 \cdot ( \frac{2}{3} )^2\)
\(6^n+3^n \le 2 \cdot 6^n-2 \cdot 2^n\)
\((\frac{1}{2})^n+2 \cdot ( \frac{1}{3} )^n \le 1\)
Jest zbieżny