fizyka-zasada zachowania energii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
robson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 15 gru 2011, 19:40
Podziękowania: 7 razy

fizyka-zasada zachowania energii

Post autor: robson »

zad.1
Ile razy energia potencjalna samolotu lecącego na wysokości h=5km z prędkością v=360km/h jest większa od jego energi kinetycznej?
zad.2
Piłkę rzucono pionowo do góry z prędkością początkową Vo=8m/s. Jaką prędkość będzie miała piłka na wysokości h=2m nad ziemią?
zad.3
Ciało rzucone pionowo do góry z prędkością początkową Vo=28m/s.Na jaką największą wysokość wzniesie się to ciało i w jakim czasie?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(1.
\frac{E_p}{E_k}=\frac{mgh}{\frac{mv^2}{2}}=\frac{2gh}{v^2}
2.
\frac{mv_o^2}{2}=mgh+\frac{mv^2}{2}
v=\sqrt{v_o^2-2gh}
3.
\frac{mv_o^2}{2}=mgh
h=\frac{v_o^2}{2g}
t=\frac{v_o}{g}\)
robson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 15 gru 2011, 19:40
Podziękowania: 7 razy

Post autor: robson »

Proszę o rozwiązanie.
dzięki
Bon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 216
Rejestracja: 03 gru 2011, 18:21
Podziękowania: 73 razy
Otrzymane podziękowania: 28 razy
Płeć:

Post autor: Bon »

W sensie chcesz wytłumaczenia?
ODPOWIEDZ