wlasnosci funkcji kwadratowej-2 zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

wlasnosci funkcji kwadratowej-2 zadania

Post autor: anetka10 »

rozpoczelam powtorke z funkcji kwadratowwej, oto zadania z ktorymi mialam problem...

177. dane sa funkcje fx=x^2-6x+9 i gx=x+7
b)znajdz te argumenty, dla ktorych zarowno funkcja f, jak i funkcja g przyjmuja wartosci dodatnie
liczylam fx>0 i gx>0, ale wychodzi mi zly wynik, a chyba dobrze licze...
c) uzasadnij, ze dla kazdej liczby calkowitej m liczba f(m) jest kwadratem liczby calkowitej. Kwadratem jakiej liczby naturalnej jest f(m), jezeli m=123456?


182. naszkicuj wykres funkcji fx= wb x^2 - 4 wb -2x. okresl liczbe rozwiazan rownania fx=m w zalewznosci od wartosci parametru m.
narysowalam dwa wykresy, ale mam problem z zaznaczeniem koncowego...


dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje
ODPOWIEDZ