Znajdź funkcję liniową

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
baosiem
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 04 lip 2009, 12:27

Znajdź funkcję liniową

Post autor: baosiem »

Znajdź funkcję liniową, która spełnia dla każdego x ∊ R, następujące warunki:
f(−3x) = −3f(x) + 12
f(x − 1) = 5 + f(x)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

szukana funkcja ma wzór postaci: f(x)=ax+b
f(-3x)=-3ax+b
f(x-1)=a(x-1)+b=ax-a+b
po wstawieniu do danych warunków otrzymujemy układ:

\(\begin{cases}-3ax+b=-3ax-3b+12\\ax-a+b=5+ax+b\end{cases}\ \ \ \\)po rozwiązaniu otrzymamy: a=-5 i b=3

odp.: szukana funkcja ma wzór: f(x)=-5x+3
baosiem
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 04 lip 2009, 12:27

Post autor: baosiem »

Dziękuje Jolu:)
nie umiałem tego ugryźć:P
ODPOWIEDZ