Cztery kule
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cztery kule
Do sznurka przymocowany jest układ czterech kul o jednakowych masach m = 40g połączonych sznurkami w szereg.
a) Z jaką siłą należny ciągnąć za pierwszy ze sznurków aby kulom nadać przyspieszenie a = 0,5\(\frac{m}{s^2\) w kierunku pionowym ku górze?
b) Jakie jest naprężenie sznurka łączącego kulę drugą i trzecią w czasie ruchu układu, opisanego w pytaniu a)?
a) Z jaką siłą należny ciągnąć za pierwszy ze sznurków aby kulom nadać przyspieszenie a = 0,5\(\frac{m}{s^2\) w kierunku pionowym ku górze?
b) Jakie jest naprężenie sznurka łączącego kulę drugą i trzecią w czasie ruchu układu, opisanego w pytaniu a)?
Re: Cztery kule
Co do nazwania tych sił to mam problem, nie wiem jakie są to siły. Siła grawitacyjna?
http://www.sendspace.pl/file/daff1f3b5b906ebf0c583a7
http://www.sendspace.pl/file/daff1f3b5b906ebf0c583a7
Re: Cztery kule
http://www.sendspace.pl/file/da3958fd0a543f69d45eced Tak to ma wyglądać?
Siła wypadkowa działa na linkę? Będzie ona skierowana ku dołowi?
Siła wypadkowa działa na linkę? Będzie ona skierowana ku dołowi?
-
- Często tu bywam
- Posty: 216
- Rejestracja: 03 gru 2011, 18:21
- Podziękowania: 73 razy
- Otrzymane podziękowania: 28 razy
- Płeć:
Owszem, tak to będzie wyglądało, ale musisz rozumieć sytuację fizyczną.
Jeżeli to leżałoby na jakiejś powierzchni swobodnie to nie ma naciągu, ale jeżeli będziesz chciała podnieść cały układ pionowo w górę to żeby go unieść musisz przynajmniej zrównoważyć sił, które działają na pierwszą kulkę od góry, ale w Twoim przypadku jest to ruch przyśpieszony, więc Twoja siła musi być większa od siły naciągu nici przyczepionej za pierwszą kulką.
Zrób taki rysunek, żeby dało się swobodnie zaznaczyć wektory - przyłóż pionowo w górę pewną siłą F i zaznacz siły ciężkości i naciągu sznurków.
Łatwo sobie wyobrazić, że jak masz taki układ ciał, to sznurek, do którego jest przyczepiona kulka ma najmniejszy naciąg - odpowiedz sobie dlaczego.
Jeżeli to leżałoby na jakiejś powierzchni swobodnie to nie ma naciągu, ale jeżeli będziesz chciała podnieść cały układ pionowo w górę to żeby go unieść musisz przynajmniej zrównoważyć sił, które działają na pierwszą kulkę od góry, ale w Twoim przypadku jest to ruch przyśpieszony, więc Twoja siła musi być większa od siły naciągu nici przyczepionej za pierwszą kulką.
Zrób taki rysunek, żeby dało się swobodnie zaznaczyć wektory - przyłóż pionowo w górę pewną siłą F i zaznacz siły ciężkości i naciągu sznurków.
Łatwo sobie wyobrazić, że jak masz taki układ ciał, to sznurek, do którego jest przyczepiona kulka ma najmniejszy naciąg - odpowiedz sobie dlaczego.
-
- Często tu bywam
- Posty: 216
- Rejestracja: 03 gru 2011, 18:21
- Podziękowania: 73 razy
- Otrzymane podziękowania: 28 razy
- Płeć:
Akurat nitkę wewnątrz kulek wymaż.
Teraz powiedz jaką siłą będzie czerwona strzałka, a jaką zielona.
Czy "zielona siła" jest taka sama w każdym z przypadków?
Jeżeli nie pamiętasz za wiele z teorii warto wziąć do ręki jaki podręcznik czy poczytać nieco w sieci, bo jeżeli rozwiążesz solidnie jedno zadanie, później poradzisz sobie z innymi.
Od razu zaznacz sobie strzałkę nad pierwszą kul inaczej - w końcu to jest siła, który Ty przykładasz.
Teraz powiedz jaką siłą będzie czerwona strzałka, a jaką zielona.
Czy "zielona siła" jest taka sama w każdym z przypadków?
Jeżeli nie pamiętasz za wiele z teorii warto wziąć do ręki jaki podręcznik czy poczytać nieco w sieci, bo jeżeli rozwiążesz solidnie jedno zadanie, później poradzisz sobie z innymi.
Od razu zaznacz sobie strzałkę nad pierwszą kul inaczej - w końcu to jest siła, który Ty przykładasz.
Re: Cztery kule
Zielona strzałka to siła ciężkości, a czerwona to siła grawitacyjna?
Wydaje mi się, że zielona strzałka nie jest zawsze taka sama
Wydaje mi się, że zielona strzałka nie jest zawsze taka sama
-
- Często tu bywam
- Posty: 216
- Rejestracja: 03 gru 2011, 18:21
- Podziękowania: 73 razy
- Otrzymane podziękowania: 28 razy
- Płeć:
Dlaczego zielona strzałka to miałaby być siła cieżkości?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_ ... ko%C5%9Bci
Jest ona zawsze skierowana w dół.
Siła grawitacja to siła przyciągania między ciałami - niewątpliwie jest ona i tutaj, bo dotyczy wszystkich sił obdarzonych masą.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_grawitacji
Zobacz jednak ile wynosi stała grawitacji - dla tak małych ciał siła tego oddziaływania jest znikoma.
Jeżeli masz kulkę na nitce, która leży na stole dajmy na to i weźmiesz do ręki ten układ to czy naprężenie nitki się nie zmieni?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_ ... ko%C5%9Bci
Jest ona zawsze skierowana w dół.
Siła grawitacja to siła przyciągania między ciałami - niewątpliwie jest ona i tutaj, bo dotyczy wszystkich sił obdarzonych masą.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_grawitacji
Zobacz jednak ile wynosi stała grawitacji - dla tak małych ciał siła tego oddziaływania jest znikoma.
Jeżeli masz kulkę na nitce, która leży na stole dajmy na to i weźmiesz do ręki ten układ to czy naprężenie nitki się nie zmieni?