Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Łukasz1991
Witam na forum
Posty: 4 Rejestracja: 30 cze 2009, 13:34
Post
autor: Łukasz1991 » 30 cze 2009, 18:15
Dany jest wielomian W(x)=(m−1)x^3+(m+1)x^2+(m^2−1)x+(m+1) Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−1) jest równa 30.Obliczyć wartość parametru m oraz pierwiastki tego wielomianu.
^ do kwadratu* bo niewem jak pisac potęgi
anka
Expert
Posty: 6587 Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:
Post
autor: anka » 30 cze 2009, 18:35
W(1)=30
Podstawiasz i obliczasz m
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Posty: 1026 Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:
Post
autor: Pol » 30 cze 2009, 18:38
zobacz czy dobrze przepisałeś przykład, bo robie na dwa sposoby i wychodzi mi \(\sqrt{\Delta } = \sqrt{129}\)