1.Deuter stanowi ok. 0,015% naturalnego wodoru. Powierzchnia oceanow na ziemi wynosi ok 360milionow km^2, a ich srednia glebokosc 3,8km. Przyjmujac ze wodor stanowi ok.11% masy wody, oblicz ile deuteru mozna uzyskac z wod oceanów.
2.Słonce zuzywa ok. 700 milionow ton deuteru na sekunde. Na jak dlugi czas wystarczylo by mu "dostawy deuteru z Ziemi"?
3.Przy syntezie wodoru w hel mozna wykorzystać ok. 0,7% energii spoczynkowej wodoru. Ile wodoru należałoby zuzywać na sekundę, aby uzyskać tyle energii ile Słońce dostarcza w tym czasie ziemi, tzn ok. 10(do potęgi 17) J
3 zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Re: 3 zadania
1.
\(m= \frac{c_%_D \cdot c_%_H \cdot V \partial }{(100%)^2}= \frac{0,165}{10^4}360 \cdot 10^6 \cdot 10^6 \cdot 3,8 \cdot 10^3 \cdot 10^3=2,2572 \cdot 10^1^6kg\)
przy założeniu, że 1m3 wody waży 1tonę.
2.
\(t= \frac{2,2572 \cdot 10^1^6}{7 \cdot 10^8 \cdot 10^3}=32245,71s\)
\(m= \frac{c_%_D \cdot c_%_H \cdot V \partial }{(100%)^2}= \frac{0,165}{10^4}360 \cdot 10^6 \cdot 10^6 \cdot 3,8 \cdot 10^3 \cdot 10^3=2,2572 \cdot 10^1^6kg\)
przy założeniu, że 1m3 wody waży 1tonę.
2.
\(t= \frac{2,2572 \cdot 10^1^6}{7 \cdot 10^8 \cdot 10^3}=32245,71s\)