Mam takie zadanie Połączono szeregowo 5 żarówek o mocy 100 W każda. Siła elektromotoryczna wynosi 1000V. Ile wynosi natężenie prądu?
I czy przy podawaniu worów powinnam umieścić wektory?
zadanie- żarówki.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
Re: zadanie- żarówki.
Żadnych wektorów tutaj nie ma
Suma napięć w obwodzie jest równa napięciu na źródle (z II prawa Kirchhoffa):
\(\varepsilon = 5RI\)
Jednocześnie:
\(P= RI^2\)
Łącząc dwa powyższe równania i podstawiając dane, otrzymujemy:
\(I = \frac{5P}{ \varepsilon } = 0,5 A\)
Można też inaczej, szybciej:
Moc źródła jest równa sumie mocy żarówek, więc:
\(\varepsilon \cdot I = 5P \\
I = 0,5 A\)
Suma napięć w obwodzie jest równa napięciu na źródle (z II prawa Kirchhoffa):
\(\varepsilon = 5RI\)
Jednocześnie:
\(P= RI^2\)
Łącząc dwa powyższe równania i podstawiając dane, otrzymujemy:
\(I = \frac{5P}{ \varepsilon } = 0,5 A\)
Można też inaczej, szybciej:
Moc źródła jest równa sumie mocy żarówek, więc:
\(\varepsilon \cdot I = 5P \\
I = 0,5 A\)