kolejne zadania z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
robson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 15 gru 2011, 19:40
Podziękowania: 7 razy

kolejne zadania z fizyki

Post autor: robson »

zad.1
Samochód osobowy przy próbie przyspieszeń ruszył z miejsca i przejechał drogę ∆s=100m ze stałym przyspieszeniem w czasie ∆t=10s od startu.Oblicz;a)przyspieszenie samochodu, b)prędkość, jaką osiągnoł samochód.
zad.2
Wagon popchnięty przez lokomotywę przejechał drogę ∆s=37,5m. Zakladając, że ruch wagonu był jednostajnie opużniony, oblicz;a)jego prędkość początkową i b)opużnienie.Czas ruchu wagonu ∆t=10s.
zad.3
Krążek hokejowy o prędkości początkowej V1=15m/s przebył po lodzie drogę s=60m i udeżył w bandę po czasie t=6s. Z jaką prędkością krążek udeżył w bandę,jeśli jego ruch był jednostajnie opużniony?
zad.4
pocisk poruszający się z prędkością v=500m/s wbija się w deskę na głębokość s=5cm.Zakladając, żeruch ciała w desce jest jednostajnie opużniony, oblicz czas wbijania się pocisku w deskę, oraz opużmienie jego ruchu.
Dzięki za poprzednie zadania i zgóry za pomoc w tych.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

\(s=\frac{at^2}{2}
2s=at^2
a=\frac{2s}{t^2}
a=\frac{2\cdot 100m}{(10s)^2}=2\frac{m}{s^2}\)


\(v=at
v=\frac{2s}{t^2} \cdot t
v=\frac{2s}{t}
v=\frac{2 \cdot 100m}{10s} =20\frac{m}{s}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 4.

\(s=\frac{at^2}{2} \ \wedge \ a=\frac{v}{t}
s=\frac{\frac{v}{t} \cdot t^2}{2}
s=\frac{vt}{2}
t=\frac{2s}{v}
t=\frac{2\cdot 0,05m}{500\frac{m}{s}}
t=2\cdot 10^{-4} s\)


\(a=\frac{v}{t}
a=\frac{v}{\frac{2s}{v}}
a=\frac{v^2}{2s}
a=\frac{ (500\frac{m}{s})^2}{2 \cdot 0,05m}
a=2,5 \cdot 10^6 \frac{m}{s^2}\)
ODPOWIEDZ