potęgi

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kamilos8246
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2011, 14:17

potęgi

Post autor: Kamilos8246 »

liczba 5 do potęgi 6 razy 125 do potęgi 5 jest równa:
a)5 do potęgi 11
b)5 do potęgi 30
c)5 do potęgi 25
d)5 do potęgi 21
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: potęgi

Post autor: marcin77 »

\(5^6 \cdot 125^5=5^6 \cdot (5^3)^5=5^6 \cdot5^1^5=5^2^1\)
ODPOWIEDZ