szeregi potęgowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
szeregi potęgowe
Wyznaczyć koła zbieżności szeregu
a)\(\sum_{n=1}^{ \infty } n^{3}x^{n}\)
b) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2^{n}}{n^{2}} \cdot x^{n}\)
Znaleźć przedziały zbieżności i wyznaczyć sumy szeregóe
a) \(\sum_{n=0}^{ \infty } (x^{2}-3x+1)^{n}\)
b) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{x^{n}}{n}\)
Mógłby mi ktoś tak dokładnie wytłumaczyć jak to się robi bo nie było mnie na tych ćwiczeniach i kompletnie nie wiem o co chodzi/
Z góry wielkie dzięki
a)\(\sum_{n=1}^{ \infty } n^{3}x^{n}\)
b) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2^{n}}{n^{2}} \cdot x^{n}\)
Znaleźć przedziały zbieżności i wyznaczyć sumy szeregóe
a) \(\sum_{n=0}^{ \infty } (x^{2}-3x+1)^{n}\)
b) \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{x^{n}}{n}\)
Mógłby mi ktoś tak dokładnie wytłumaczyć jak to się robi bo nie było mnie na tych ćwiczeniach i kompletnie nie wiem o co chodzi/
Z góry wielkie dzięki
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 14:12 przez anetaaneta1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
a)
Korzystamy ze wzoru:
\(\frac{1}{r}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{n^3}=1\Rightarrow r=1\)
i kołem zbieżności jest \((-r,r)\), czyli \((-1,1)\)
Jest to po prostu kryterium Cauchy'ego:
\(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|n^3x^n|}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{n^3}\cdot|x|=|x|\)
więc jeśli \(|x|<1\) szereg jest zbieżny, dla \(|x|>1\) jest rozbieżny, czyli koło zbieżności to \((-1,1)\)
b)
\(\frac{1}{r}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{2^n}{n^2}}=\lim_{n\to\infty}\frac{2}{\sqrt[n]{n^2}}=2\Rightarrow r=\frac{1}{2}\)
kołem zbieżności jest \(\(-\frac{1}{2},\frac{1}{2}\)\)
Korzystamy ze wzoru:
\(\frac{1}{r}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{n^3}=1\Rightarrow r=1\)
i kołem zbieżności jest \((-r,r)\), czyli \((-1,1)\)
Jest to po prostu kryterium Cauchy'ego:
\(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|n^3x^n|}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{n^3}\cdot|x|=|x|\)
więc jeśli \(|x|<1\) szereg jest zbieżny, dla \(|x|>1\) jest rozbieżny, czyli koło zbieżności to \((-1,1)\)
b)
\(\frac{1}{r}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{2^n}{n^2}}=\lim_{n\to\infty}\frac{2}{\sqrt[n]{n^2}}=2\Rightarrow r=\frac{1}{2}\)
kołem zbieżności jest \(\(-\frac{1}{2},\frac{1}{2}\)\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: szeregi potęgowe
a) może tam powinno być \(x^2-3x+1\) ?
b)
\(\frac{1}{r}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{1}{n}}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{\sqrt[n]{n}}=1\Rightarrow r=1\)
więc koło zbieżności \((-1,1)\), badamy zbieżność na brzegu koła:
\(x=1 \Rightarrow \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}\) - rozbieżny
\(x=-1 \Rightarrow \sum_{n=1}^{\infty}(-1)^n\frac{1}{n}\) - zbieżny z kryterium Leibniza
czyli przedział zbieżności to \([-1,1)\)
Korzystamy z tego, że szereg potęgowy możemy różniczkować i całkować wyraz po wyrazie
\(\(\sum_{n=1}^{ \infty }\frac{x^{n}}{n}\)'=\sum_{n=1}^{ \infty }\(\frac{x^{n}}{n}\)'=\sum_{n=1}^{ \infty }x^{n-1}=\frac{1}{1-x}
\sum_{n=1}^{ \infty }\frac{x^{n}}{n}=\int\frac{1}{1-x}\,dx=-\ln|1-x|+C
x=0\Rightarrow \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{x^{n}}{n}=0\Rightarrow C=0
\sum_{n=1}^{ \infty }\frac{x^{n}}{n}=-\ln|1-x|\)
b)
\(\frac{1}{r}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{1}{n}}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{\sqrt[n]{n}}=1\Rightarrow r=1\)
więc koło zbieżności \((-1,1)\), badamy zbieżność na brzegu koła:
\(x=1 \Rightarrow \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n}\) - rozbieżny
\(x=-1 \Rightarrow \sum_{n=1}^{\infty}(-1)^n\frac{1}{n}\) - zbieżny z kryterium Leibniza
czyli przedział zbieżności to \([-1,1)\)
Korzystamy z tego, że szereg potęgowy możemy różniczkować i całkować wyraz po wyrazie
\(\(\sum_{n=1}^{ \infty }\frac{x^{n}}{n}\)'=\sum_{n=1}^{ \infty }\(\frac{x^{n}}{n}\)'=\sum_{n=1}^{ \infty }x^{n-1}=\frac{1}{1-x}
\sum_{n=1}^{ \infty }\frac{x^{n}}{n}=\int\frac{1}{1-x}\,dx=-\ln|1-x|+C
x=0\Rightarrow \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{x^{n}}{n}=0\Rightarrow C=0
\sum_{n=1}^{ \infty }\frac{x^{n}}{n}=-\ln|1-x|\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: szeregi potęgowe
\(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|(x^2-3x+1)^n|}=|x^2-3x+1|<1\)
Można też od razu zauważyć, że to szereg geometryczny
\(-1<x^2-3x+1<1
x^2-3x+2>0\ \wedge\ x^2-3x<0
(x-2)(x-1)>0\ \wedge\ x(x-3)<0
x\in[(-\infty,1)\cup(2,\infty)]\cap (0,3)=(0,1)\cup(2,3)
\sum_{n=0}^{\infty}(x^2-3x+1)^n=\frac{1}{1-(x^2-3x+1)}=\frac{1}{x(3-x)}\)
Można też od razu zauważyć, że to szereg geometryczny
\(-1<x^2-3x+1<1
x^2-3x+2>0\ \wedge\ x^2-3x<0
(x-2)(x-1)>0\ \wedge\ x(x-3)<0
x\in[(-\infty,1)\cup(2,\infty)]\cap (0,3)=(0,1)\cup(2,3)
\sum_{n=0}^{\infty}(x^2-3x+1)^n=\frac{1}{1-(x^2-3x+1)}=\frac{1}{x(3-x)}\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: szeregi potęgowe
Można to sobie tak wyobrazić:
\(u=\frac{2x+1}{x}
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{n+1} \left( \frac{2x+1}{x} \right) ^{n}=\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{n+1} u^{n}\)
szukamy koła zbieżności i wtedy mamy \(u\in(-R,R) \Rightarrow -R<\frac{2x+1}{x}<R\) i wyliczamy, dla jakich \(x\) ten warunek jest spełniony i dostajemy przedział zbieżności
\(u=\frac{2x+1}{x}
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{n+1} \left( \frac{2x+1}{x} \right) ^{n}=\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n}{n+1} u^{n}\)
szukamy koła zbieżności i wtedy mamy \(u\in(-R,R) \Rightarrow -R<\frac{2x+1}{x}<R\) i wyliczamy, dla jakich \(x\) ten warunek jest spełniony i dostajemy przedział zbieżności
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Mamy szereg potęgowy postaci \(\sum_{n=0}^{\infty}a_nx^n\) i niech \(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_n|}=\frac{1}{r}\). Stosujemy kryterium Cauchy'ego:
\(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_nx^n|}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_n|}\cdot|x|=|x|\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_n|}=\frac{|x|}{r}\)
czyli:
\(\frac{|x|}{r}>1 \Rightarrow |x|>r \Rightarrow x\in(-\infty,-r)\cup(r,\infty) \text{ - szereg rozbie\dot{z}ny}\)
\(\frac{|x|}{r}<1 \Rightarrow |x|<r \Rightarrow x\in(-r,r) \text{ - szereg zbie\dot{z}ny}\)
promień zbieżności liczymy ze wzoru \(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_n|}\), czyli tutaj \(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{n}{n+1}}=1\),mamy \(u\in(-1,1)\) i dalej \(-1<\frac{2x+1}{x}<1\) i wyliczamy \(x\)
\(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_nx^n|}=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_n|}\cdot|x|=|x|\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_n|}=\frac{|x|}{r}\)
czyli:
\(\frac{|x|}{r}>1 \Rightarrow |x|>r \Rightarrow x\in(-\infty,-r)\cup(r,\infty) \text{ - szereg rozbie\dot{z}ny}\)
\(\frac{|x|}{r}<1 \Rightarrow |x|<r \Rightarrow x\in(-r,r) \text{ - szereg zbie\dot{z}ny}\)
promień zbieżności liczymy ze wzoru \(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_n|}\), czyli tutaj \(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{n}{n+1}}=1\),mamy \(u\in(-1,1)\) i dalej \(-1<\frac{2x+1}{x}<1\) i wyliczamy \(x\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: szeregi potęgowe
\(\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{n}{n+1}}=\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt[n]{n}}{\sqrt[n]{n+1}}=\frac{1}{1}=1\)
przedział zbieżności jest dobrze
przedział zbieżności jest dobrze
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: