Równanie płaszczyzny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
Równanie płaszczyzny
Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A(1,1,2), B(3,-2,-1) i równoległej do osi z.
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244
-
- Guru
- Posty: 17554
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
\(\pi\) -szukana płaszczyzna
\(\vec{AB}= \left[2,-3,-3 \right] \parallel \pi\)
\(\left[0,0,1 \right] \parallel \pi\)
\(\left[2,-3,-3 \right] \times \left[0,0,1 \right]= \left[-3,-2,0 \right] \perp \pi\)
No to \(\pi\) ma równanie postaci \(-3x-2y+C=0\), a ponieważ przechodzi przez \(A=\left(1,1,2 \right)\) to \(C=5\)
Ostatecznie więc \(\pi\) ma równanie \(-3x-2y+5=0\)
\(\vec{AB}= \left[2,-3,-3 \right] \parallel \pi\)
\(\left[0,0,1 \right] \parallel \pi\)
\(\left[2,-3,-3 \right] \times \left[0,0,1 \right]= \left[-3,-2,0 \right] \perp \pi\)
No to \(\pi\) ma równanie postaci \(-3x-2y+C=0\), a ponieważ przechodzi przez \(A=\left(1,1,2 \right)\) to \(C=5\)
Ostatecznie więc \(\pi\) ma równanie \(-3x-2y+5=0\)