zbadac wzajemne polozenie 3 plaszcztzn o rownaniach w zaleznosci od parametru m
x+y+(m-2)z= 1
mx+my+mz=m, m nalezy do R z wyłaczeniem 0
mx+3y+mz=2
wzajemne położenie 3 płaszczyzn
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 sty 2011, 14:58
- Podziękowania: 18 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Wektory \(\left[1,1,m-2 \right] , \left[m,m,m \right] , \left[m,3,m \right]\) są prostopadłe do podanych płaszczyzn (każdy do jednej)
\(\begin{vmatrix}1,&1,&m-2\\m,&m,&m\\ \\m,&3,&m\end{vmatrix}=-m \left(m-3 \right)^2\)
dla \(m =3\) płaszczyzny są równoległe
dla \(m \neq 3 \wedge m \neq 0\) płaszczyzny mają dokładnie jeden punkt wspólny
Nie ma takiego \(m\), dla którego są współpękowe
\(\begin{vmatrix}1,&1,&m-2\\m,&m,&m\\ \\m,&3,&m\end{vmatrix}=-m \left(m-3 \right)^2\)
dla \(m =3\) płaszczyzny są równoległe
dla \(m \neq 3 \wedge m \neq 0\) płaszczyzny mają dokładnie jeden punkt wspólny
Nie ma takiego \(m\), dla którego są współpękowe