zadania finanse

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Becia21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 gru 2011, 14:04

zadania finanse

Post autor: Becia21 »

5)
Bank stosuje następujące roczne stopy procentowe dla lokat złotówkowych:

Czas lokaty w miesiącach R
3 5,5%
6 6,9%
12 5,2%

Odsetki są dopisywane do kapitału po deklarowanym okresie trwania lokaty. Niepodjęcie kapitału po okresie deklarowanym jest równoważne jego wpłacie na następny taki sam okres. Wybrać najkorzystniejszy wariant ulokowania 1000 zł na 2 lata.


6)
Jaka jest roczna stopa procentowa, jeżeli przy kapitalizacji złożonej miesięcznej z dołu z kapitału 30 zł po 15 miesiącach uzyskano wartość 50 zł?

7)
Po 2 latach i 3 miesiącach kwartalnej kapitalizacji złożonej z dołu kwota 50 zł wzrosła dwukrotnie. Jaką wartość osiągnie ta kwota po kolejnym roku?

8)
W banku, w którym kapitalizacja jest złożona z dołu dwumiesięczna, po 14 miesiącach z kwoty 500 zł uzyskano 700 zł. Jaką wartość osiągnie ta kwota po dalszych 2 latach?

9)
Do banku wpłacono 200 zł. Przez pierwsze 3 lata obowiązywała roczna kapitalizacja złożona z dołu z roczną stopą procentową 12%, a przez następne 2 lata kwartalna kapitalizacja złożona z dołu z roczną stopą procentową 9%. Wyznaczyć wartość tego kapitału po 5 latach.

10)Przez kolejne 3 lata roczna stopa procentowa przyjmowała wartości odpowiednio: 5,0%, 5,2%, 4,5%. Wyznaczyć wartość odsetek za okres 3 lat od kwoty 1 zł oraz przeciętną stopę procentową, jeżeli bank stosował roczną kapitalizację złożoną z dołu.

Liczę na wasza pomoc :)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: zadania finanse

Post autor: marcin77 »

5)
T - liczba okresów lokat
O - wartość oprocentowania w okresie lokaty wyrażona w ułamku dziesiętnym
\(K=1000(1+O)^T\)

a
\(T= \frac{24m}{3m}=8
O= \frac{3m \cdot 5,5%}{12m}=1,375%=0,01375
K=1000(1+O)^T=1115,44PLN\)


b
\(T= \frac{24m}{6m}=4
O= \frac{6m \cdot 6,9%}{12m}=3,45%=0,0345
K=1000(1+O)^T=1145,31PLN\)


c
\(T= \frac{24m}{12m}=2
O= \frac{12m \cdot 5,2%}{12m}=5,2%=0,052
K=1000(1+O)^T=1106,70PLN\)


Najkorzystniejszy jest wariant lokaty półrocznej z oprocentowaniem 6,9% w skali roku
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: zadania finanse

Post autor: marcin77 »

6)
x - oprocentowanie roczne w ułamku dziesiętnym
\(50=30(1+ \frac{x}{12})^1^5
x=41,569%\)


7)
x - oprocentowanie roczne w ułamku dziesiętnym
K - kwota po 13 kwartałach
\(\begin{cases}
100=50(1+ \frac{x}{4})^9
K=50(1+ \frac{x}{4})^1^3
\end{cases}
K=136,08PLN\)
ODPOWIEDZ