Oblicz 20% z 30% ?
Jest na to jakiś wzór ?
\((-1)^{1}\)+\((-1)^{2}\)+\((-1)^{3}\)+...+\((-1)^{2010}\)= ?
Mam pytanie jaki wzór trzeba zastosować , bo mi wszysło 0 .
Dla jakiej liczby prawdziwa jest równość
\(\sqrt{2}\)+\(\sqrt{2}\)+\(\sqrt{2}\)+\(\sqrt{2}\)=\(2^{x}\) ?
a co znaczy \(\neq\) ?
Zadania konkursowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 79
- Rejestracja: 07 lis 2011, 16:56
- Podziękowania: 31 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 15:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Re: Zadania konkursowe
Dla jakiej liczby prawdziwa jest równość
\(\sqrt{2}+\sqrt{2}+\sqrt{2}+\sqrt{2} =2^{x}
4 \sqrt{2}=2^2 \sqrt{2}= \sqrt{2^4 \cdot 2}=\sqrt{2^5}= 2^x \Rightarrow x= \frac{5}{2}\)
Oblicz 20% z 30%
\(x= \frac{20}{100} \cdot \frac{30}{100}= \frac{6}{100}\)
\((-1)^{1}\)+\((-1)^{2}\)+\((-1)^{3}\)+...+\((-1)^{2010}=0\)
suma 2010 wyrazów, kolejnych potęg liczby -1. -1 do potęgi nieparzystej da -1, natomiast do parzystej da +1.
\(\neq\)różne
\(\sqrt{2}+\sqrt{2}+\sqrt{2}+\sqrt{2} =2^{x}
4 \sqrt{2}=2^2 \sqrt{2}= \sqrt{2^4 \cdot 2}=\sqrt{2^5}= 2^x \Rightarrow x= \frac{5}{2}\)
Oblicz 20% z 30%
\(x= \frac{20}{100} \cdot \frac{30}{100}= \frac{6}{100}\)
\((-1)^{1}\)+\((-1)^{2}\)+\((-1)^{3}\)+...+\((-1)^{2010}=0\)
suma 2010 wyrazów, kolejnych potęg liczby -1. -1 do potęgi nieparzystej da -1, natomiast do parzystej da +1.
\(\neq\)różne