Obliczyć granicę funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jolania4
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 27 mar 2011, 22:11
Podziękowania: 2 razy

Obliczyć granicę funkcji

Post autor: jolania4 »

a)\(\lim_{x\to- \infty }x( \sqrt{7-x}- \sqrt{5-x} )\)
b)\(\lim_{x\to- \infty }x( \sqrt{9-x}- \sqrt{2-x} )\)

Ja to zaczęłam rozwiązywać tak , ale nie wiem czy to jest dobrze. ;/
\(\lim_{x\to- \infty }x( \sqrt{7-x}- \sqrt{5-x} )* \frac{ \sqrt{7-x}+ \sqrt{5-x} }{ \sqrt{7-x}+ \sqrt{5-x} }\)=
\(\lim_{x\to- \infty } \frac{x(7-x-5+x)}{\sqrt{7-x}+ \sqrt{5-x}}\)=\(\lim_{x\to- \infty } \frac{2x}{\sqrt{7-x}+ \sqrt{5-x}}\) i nie wiem co dalej....

Proszę o pomoc. ;)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Stopień licznika jest wyższy niż mianownika, poza tym n dąży do minus nieskończoności więc funkcja ma granicę niewłaściwą w \(- \infty\)
ODPOWIEDZ