całka z funkcji wymiernej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

całka z funkcji wymiernej

Post autor: alicja403 »

obliczyc całkę z funkcji wymiernej:
\(\int \frac{x^4+8x^2+9}{x^4+9x^2} dx\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A czy to czasem nie powinno byc tak \(\int \frac{x^4+9x^2+8}{x^4+9x^2} dx\) (trochę łatwiej by się liczyło...)
alicja403
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 07 lis 2009, 14:09
Podziękowania: 167 razy

Post autor: alicja403 »

no niestety nie ;/
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Re: całka z funkcji wymiernej

Post autor: rayman »

alicja403 pisze:obliczyc całkę z funkcji wymiernej:
\(\int \frac{x^4+8x^2+9}{x^4+9x^2} dx\)
zacznij od zapisania mianownika funkcji podcalkowej w takiej postaci \(x^2(x^2+9)\)

dostaniesz wtedy

\(\int \frac{x^4+8x^2+9}{x^4+9x^2} dx=\int \frac{x^4+8x^2+9}{x^2(x^2+9)}dx\)

teraz podziel przez siebie wielomiany
\(\frac{x^4+8x^2+9}{x^2(x^2+9)}= 1+\frac{9-x^2}{x^2(x^2+9)}\)

musimy jeszcze drugi wyraz rozlozyc na ulamki proste
\(\frac{9-x^2}{x^2(x^2+9)}=\frac{A}{x}+\frac{B}{x^2}+\frac{Cx+D}{x^2+9}\)

rozwiazujac uklad dostaniesz odpowiednio
\(\begin{cases} A=0 \\ B=1 \\C=0 \\D=-2\end{cases}\)

zatem masz

\(\frac{9-x^2}{x^2(x^2+9)}=\frac{1}{x^2}-\frac{2}{x^2+9}\)

i wracasz do swojej calki

\(\int \frac{x^4+8x^2+9}{x^4+9x^2} dx=\int\Bigl(\frac{1}{x^2}-\frac{2}{x^2+9}+1\Bigr)dx=-\frac{1}{x}-\frac{2}{3}\arctan(\frac{x}{3})+x+C\)

calki z funkcji wymiernych zazwyczaj wymagaj by rozlozyc funkcje podcalkowa na ulamki proste
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 14:11 przez rayman, łącznie zmieniany 1 raz.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\int\frac{1}{x^2}\,dx=-\frac{1}{x}\)
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Re:

Post autor: rayman »

octahedron pisze:\(\int\frac{1}{x^2}\,dx=-\frac{1}{x}\)
zagadza sie, juz poprawiam
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
ODPOWIEDZ