Równanie płaszczyzny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Równanie płaszczyzny
Napisać rónanie płaszczyzny przechodzącej przez oś y i równo oddalonej od punktu \(m(-2,3,-3)\) i \(n(1,4,0)\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Równanie płaszczyzny
\(\pi\) -szukana płaszczyzna
\(\vec{nm} = \left[3,1,3 \right]\parallel \pi\)
\(\vec{j} =\left[0,1,0 \right]\parallel \pi\)
\(\vec{nm} \times \vec{j} = \left[3,1,3 \right] \times \left[0,1,0 \right]= \left[-3,0,3 \right] \parallel \left[ -1,0,1\right] \perp \pi\)
No to ta płaszczyzna ma równanie: \((-1)x+0y+z+0=0\) czyli po prostu \(-x+z=0\)
\(\vec{nm} = \left[3,1,3 \right]\parallel \pi\)
\(\vec{j} =\left[0,1,0 \right]\parallel \pi\)
\(\vec{nm} \times \vec{j} = \left[3,1,3 \right] \times \left[0,1,0 \right]= \left[-3,0,3 \right] \parallel \left[ -1,0,1\right] \perp \pi\)
No to ta płaszczyzna ma równanie: \((-1)x+0y+z+0=0\) czyli po prostu \(-x+z=0\)