Takie małe zadanko córki ktos znajdzie chwilkę :O)
Coś zaczełam ale nie wiem czy dobrze na jutro
Ile wody trzeba do sporzadzenia 420g roztworu soli kuchennej , jesli rozpuszczalność soli wynośi 36 g ?
rozpuszczalnosci soli
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Re: rozpuszczalnosci soli
\(c_%_H_2_O= \frac{100}{100+36}100%=73,53%
x= \frac{c_%_H_2_O \cdot m_r}{100%} = \frac{73,53% \cdot 420g}{100%}=308,83gH_2O\)
Rozpuszczalność ilość gramów na 100g rozpuszczalnika. Stąd można obliczyć stężenie % rozpuszczalnika w roztworze i masę w roztworze.
Z proporcji
\(\frac{100}{x} = \frac{100+36}{420}
x=308,83g\)
x= \frac{c_%_H_2_O \cdot m_r}{100%} = \frac{73,53% \cdot 420g}{100%}=308,83gH_2O\)
Rozpuszczalność ilość gramów na 100g rozpuszczalnika. Stąd można obliczyć stężenie % rozpuszczalnika w roztworze i masę w roztworze.
Z proporcji
\(\frac{100}{x} = \frac{100+36}{420}
x=308,83g\)