chemia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
109dka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 30 wrz 2011, 23:23
Płeć:

chemia

Post autor: 109dka »

1.Ile moli kwasu bornego H3BO3 znajduje sie w 500m3 roztworu,ktory w 200cm3zawiera 6,2g kwasu bornego?
2.Oblicz stezenie procentowe5,5-molowego roztworu kwasu azotowego (v) o gestosci 1,18 cm3
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

1. raczej chodziło o dm a nie m.\(0,2dm^3 - 6,2g
0,5dm^3 - xg\)

x g = 15.5g

\(m H3BO3 = 3 + 48 + 11 =62g/mol\)
\(62g - 1 mol H3BO3
15.5g - x mola\)

x = 0,25mola
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

2.Oblicz stezenie procentowe5,5-molowego roztworu kwasu azotowego (v) o gestosci 1,18 cm3
\(M HNO_3 = 1+ 48 + 14 = 63 g
\(Cm = 5,5 mol/dm^3\)
\(d = 1,18cm^3 = 1180 dm^3\)
Cp * d = Cm * M * 100%
podstawiasz do wzoru.\)
ODPOWIEDZ