4 zadania z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karol1992
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 gru 2011, 17:48

4 zadania z fizyki

Post autor: karol1992 »

Zad1
Ciało rzucone pionowo w dół z wysokości h=45 m przebywa drogę do gruntu w czasie krótszym o \Delta t=1s niż podczas spadku bez prędkości początkowej. Oblicz szybkość początkową, nie uwzględniając oporów ruchu.
Przyjmij ze g=10m/s do kwadratu
Zad2
Punkt na obwodzie wirującej tarczy obraca się z szybkością linową 6m/s. Inny punkt, będący o 50cm bliżej osi, obraca się z szybkością linową 2m/s. Oblicz długośc promienia tarczy.
zad3
Pompa napełnia wodą zbornik o pojemności V=50m sześcienne w ciągu czasu t=1,5 min za pomocą silnika o mocy P=80 kW. Woda pompowana jest na wysokości h=10m. Oblicz sprawność pompy. Przyjmij, że g=10m/s do kwadratu.
Zad 4
Lokomotywa o masie m=80 t i prędkości Vo=20m/s hamowana była ze stałą siłą i do momentu zatrzymania się przebyła drogę s=6km. Oblicz.
a) wartośc siły hamującej
b)pracę, jaką wykonałą siła hamująca
ODPOWIEDZ