zbieżność szeregów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

zbieżność szeregów

Post autor: anetaaneta1 »

Zbadać zbieżność szeregów:
\(\sum_{n=1}^{ \infty } ln \frac{n^{2}+1}{n^{2}}\)
\(\sum_{n=1}^{ \infty } (sin (\frac {1}{n}) cos (\frac {1}{n}))\)
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2+(-1)^{n}}{n^{2}}\)
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n} cos( \frac{1}{n})\)
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n} cos( \frac{1}{n})\)
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{ \sqrt{n(n+1)(n+2)} }\)
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{sin(n \sqrt{n}) }{n \sqrt{n} }\)

Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(\sum_{n=1}^{ \infty } |\frac{2+(-1)^{n}}{n^{2}}|= \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2}{n^2} = 2 \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2}\) - zbieżny


Więc zbieżny bezwzględnie.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{ \sqrt{n(n+1)(n+2)} } \le \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{ n }\) - rozbieżny

Więc rozbieżny.
ODPOWIEDZ