problem z matmą ... prosze o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adriiano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 08 cze 2009, 19:36

problem z matmą ... prosze o pomoc

Post autor: adriiano »

pudełko na biżuterie ma kształt graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego wszystkie krawędzie sa równe 3 cm ..oblicz ile papieru trzeba na oklejenie tego pudełka..
adriiano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 08 cze 2009, 19:36

Post autor: adriiano »

obliczyłem podstawe i pomnożyłem przez dwa i dodałem pole boczne... i wyszlo mi 27pierwiastków z 3 + 54 ... i co z tym można jeszcze zrobić
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

to jest dobry wynik
adriiano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 08 cze 2009, 19:36

Post autor: adriiano »

co można zrobić z tym wynikiem :((((
adriiano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 08 cze 2009, 19:36

Post autor: adriiano »

nie da sie nic wiecej ??
adriiano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 08 cze 2009, 19:36

Post autor: adriiano »

z tego wyniku musze obliczyć jeszcze 10 %
adriiano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 08 cze 2009, 19:36

Post autor: adriiano »

jak to zrobić
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(27\sqrt{3} +54=27(\sqrt{3}+2)\)

\(10%\cdot 27(\sqrt{3}+2)=0,1\cdot 27(\sqrt{3}+2)=2,7(\sqrt{3}+2)\)
ODPOWIEDZ