Granica funkcji w nieskończoności

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Granica funkcji w nieskończoności

Post autor: alexx17 »

Mam sobie coś takiego:

\(\lim_{x \to - \infty } \frac{x}{\sqrt{x^2+1}\)

No i używam tu sprzężenia. Na zdrowy rozum powinna wyjść -1, ale po sprzężeniu wychodzi samo 1. Jeszcze tego na wykładzie nie rozkminialiśmy, ale fajnie byłoby to wiedzieć :P
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\frac{x}{\sqrt{x^2+1}} = -\frac{|x|}{\sqrt{x^2+1}} = -\sqrt{\frac{x^2}{x^2+1}} = -\sqrt{1-\frac{1}{x^2+1}} \to -1\ gdzie \ x \to - \infty\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Wgl co ja napisałem.. Jakie sprzężenie.. Powiedz mi teraz mistrzu skąd ten minus?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(|x| = -x \ dla \ x < 0\)

więc jeśli \(x \to - \infty\) to \(x = - (-x) = -|x|\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

I rozumiem, że to jest ogólny sposób na takie granice, tak?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

nie wiem czy ogólny, ja bym od tej strony to zrobił, podaj swój sposób co Ci wyszło 1
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Według wolframa to też -1. Więc moje rachunki są do bani. Ja to po prostu potraktowałem jakby to była \(+ \infty\), czyli wyciągniecie x spod pierwiastka.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

jak x -> -oo to mamy do czynienia z ujemnymi liczbami, więc jak chcemy je wrzucic pod pierwiastek to trzeba pamietac o znaku, wiec tak jak wyzej
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Dziękóweczka za wytłumaczenie :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\lim_{x\to - \infty } \ \frac{x}{ \sqrt{x^2+1} } =\ \lim_{x\to - \infty }\ \frac{x}{|x| \sqrt{1+ \frac{1}{x^2} } } \ =\ \lim_{x\to - \infty } \frac{x}{-x \sqrt{1+ \frac{1}{x^2} } }\ =\ \lim_{x\to - \infty } \frac{1}{- \sqrt{1+ \frac{1}{x^2} } } =-1\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

o i masz wersję alternatywną od Joli :)
ODPOWIEDZ