Proszę o pomoc
\(|x-3| + |x| \le 3\)
Nierówności z 2 wartościami bezwzględnymi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(1^ \circ \ \begin{cases}x<0\\-x=3 \le 3 \end{cases} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}x<0\\ x \ge 0 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \in \emptyset\)
\(\vee\)
\(2^ \circ \ \begin{cases}x \in <0;3)\\-x+3+x \le 3 \end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}x \in <0;3)\\ 0 \le 0 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \in <0;3)\)
\(\vee\)
\(3^ \circ \ \begin{cases}x \ge 3\\ x-3+x \le 3 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases} x \ge 3\\ x \le 3\end{cases} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x=3\)
\(z\ 1^ \circ \ \ \vee \ \ 2^ \circ \ \ \vee \ \ 3^ \circ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \in <0;3>\)
\(\vee\)
\(2^ \circ \ \begin{cases}x \in <0;3)\\-x+3+x \le 3 \end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}x \in <0;3)\\ 0 \le 0 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \in <0;3)\)
\(\vee\)
\(3^ \circ \ \begin{cases}x \ge 3\\ x-3+x \le 3 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases} x \ge 3\\ x \le 3\end{cases} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x=3\)
\(z\ 1^ \circ \ \ \vee \ \ 2^ \circ \ \ \vee \ \ 3^ \circ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \in <0;3>\)
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Re: Nierówności z 2 wartościami bezwzględnymi
To zinterpretujmy geometrycznie.
Nierówność mówi, że odległośc na osi od x do 1 ma być o co najmniej dwa większa od odległości x od -1.
Ponieważ odległość 1 i -1 wynosi 2, więc tak będzie w -1 oraz na lewo od tego punktu
\(x\in <-\infty, -1>\).
Można oczywiście też rozważyć trzy przypadki (x<=-1, -1<x<1, x>=1) i odpowiednio opuszczać wartość bezwzględną.
escher
Nierówność mówi, że odległośc na osi od x do 1 ma być o co najmniej dwa większa od odległości x od -1.
Ponieważ odległość 1 i -1 wynosi 2, więc tak będzie w -1 oraz na lewo od tego punktu
\(x\in <-\infty, -1>\).
Można oczywiście też rozważyć trzy przypadki (x<=-1, -1<x<1, x>=1) i odpowiednio opuszczać wartość bezwzględną.
escher