Ciągłość funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(D=R \setminus \left\{ 0;1\right\}\)
Granice:
\(\lim_{x\to 0_-}( \frac{sinx}{x} \cdot \frac{sinx}{|x|} \cdot \frac{1}{x-1})=1 \cdot (-1) \cdot (-1)=1\\
\lim_{x\to 0_+}( \frac{sinx}{x} \cdot \frac{sinx}{|x|} \cdot \frac{1}{x-1})=1 \cdot 1 \cdot (-1)=-1\)
Widać nieciągłość skokową w punkcie x=0.
\(\lim_{x\to 1_-} \frac{sin^2x}{x \cdot |x|} \cdot \frac{1}{x-1}= \lim_{x\to 1_-} \frac{sin^2x}{x^2(x-1)}= \frac{dodatnia<1}{ujemna\;bliska\;0}=- \infty \\
\lim_{x\to 1_+} \frac{sin^2x}{x^2(x-1)}= \frac{dodatnia<1}{dodatnia\;bliska\;0}=+ \infty\)
Też nieciągłość w punkcie x=1 (ale jak się nazywa ?-nie wiem).
Granice:
\(\lim_{x\to 0_-}( \frac{sinx}{x} \cdot \frac{sinx}{|x|} \cdot \frac{1}{x-1})=1 \cdot (-1) \cdot (-1)=1\\
\lim_{x\to 0_+}( \frac{sinx}{x} \cdot \frac{sinx}{|x|} \cdot \frac{1}{x-1})=1 \cdot 1 \cdot (-1)=-1\)
Widać nieciągłość skokową w punkcie x=0.
\(\lim_{x\to 1_-} \frac{sin^2x}{x \cdot |x|} \cdot \frac{1}{x-1}= \lim_{x\to 1_-} \frac{sin^2x}{x^2(x-1)}= \frac{dodatnia<1}{ujemna\;bliska\;0}=- \infty \\
\lim_{x\to 1_+} \frac{sin^2x}{x^2(x-1)}= \frac{dodatnia<1}{dodatnia\;bliska\;0}=+ \infty\)
Też nieciągłość w punkcie x=1 (ale jak się nazywa ?-nie wiem).
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a czy nie jest tak , że ta funkcja jest ciągła w całej dziedzinie
Czy rzeczywiście bada się ciągłość funkcji poza dziedziną ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_niec ... 2o%C5%9Bci
Czy rzeczywiście bada się ciągłość funkcji poza dziedziną ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_niec ... 2o%C5%9Bci
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Moim zdanie to "nadinterpretacja"trzewior pisze:Ale przeciez 0 i -1 do dziedziny nie naleza i wlasnie mialem okreslic co sie dzieje w tych punktach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_niec ... 2o%C5%9Bci
-
- Często tu bywam
- Posty: 172
- Rejestracja: 04 paź 2010, 18:57
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Ta definicja na wikipedii jest tragiczna bo punktami nieciągłości mogą być też punkty skupienia dziedziny które do tej dziedziny nie naleza a jak widac w naszym przypadku 0 i -1 sa punktami skupienia dziedziny.
Proszę o to polecenie w języku angielskim gdyż na studiach obowiązuje mnei zbiór zadań właśnie w tym języku :
Determine all points at which given functions are continuos. What kinds of discontinuity appear there ?
Proszę o to polecenie w języku angielskim gdyż na studiach obowiązuje mnei zbiór zadań właśnie w tym języku :
Determine all points at which given functions are continuos. What kinds of discontinuity appear there ?
-
- Często tu bywam
- Posty: 172
- Rejestracja: 04 paź 2010, 18:57
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: Ciągłość funkcji
Ale np. wedlug tego co pisze na wikipedii funkcja \(y=\frac{1}{x}\) nie ma nieciągłości a przecież dla 0 występuje skok nieskończony czyli w zerze jest nieciagla a 0 nie nalezy do dziedziny.