udowodni ze proste sa prostopadle
a) y=3x i y=-1/3x
b)y=3/4x i y=-4/3x
kazdego kogo prosze o pomoc podaje mi tylko wzor y=ax+b ale ja nie wiem jak ja mam do tego podstawic dane..prosze o pomoc!! ) i zrobienie chcoiaz jednego przykladu bardz wytłumacznie co i jak
udowodni ze proste sa prostopadłe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
a) y=3x i y=-1/3x
współczynnik a dla I prostej jest równy \(a_{1}=3\)
współczynnik a dla II prostej jest równy \(a_{2}=-\frac{1}{3}\)
Proste są prostopadłe jeżeli
\(a_{1}\cdot a_{2}=-1\)
\(a_{1}\cdot a_{2}=3\cdot (-\frac{1}{3})=-1\) czyli proste są prostopadłe
współczynnik a dla I prostej jest równy \(a_{1}=3\)
współczynnik a dla II prostej jest równy \(a_{2}=-\frac{1}{3}\)
Proste są prostopadłe jeżeli
\(a_{1}\cdot a_{2}=-1\)
\(a_{1}\cdot a_{2}=3\cdot (-\frac{1}{3})=-1\) czyli proste są prostopadłe
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.